O ljubimcima

LJUBIMCI - DA ILI NE?
Ovaj tekst je namenjen pre svega onima koji bi želeli da nabave kućnog ljubimca ali još nisu doneli konačnu odluku. Želja nam je da Vam predočimo neke aspekte ovog pitanja i da Vam, možda, pomognemo da donesete, za Vas, pravu odluku.
Prvo pitanje koje se postavlja je: kakvog kućnog ljubimca uzeti?
Da li će to biti pas, mačka, papagaj ili neka druga životinja, zavisi pre svega od Vaših afiniteta, ali i od drugih faktora koji mogu uticati na vaš izbor. Ono o čemu morate razmisliti i što morate znati je sledeće:
- Imati kućnog ljubimca je radost koja Vam pruža: veliko zadovoljstvo, druženje, zabavu, psihičku i fizičku relaksaciju.
- Imati kućnog ljubimca znači imati još jednu veliku obavezu i odgovornost. Da li imate dovoljno slobodnog vremena za Vašeg ljubimca?
- Imati ljubimca znači odreći se nekih aktivnosti koje bez njih možete normalno upražnjavati. (morate odvojiti vreme za šetanje i negovanje, npr. psa, hranjenje ribica, i sl.) Tu su i problemi prilikom odlaska na godišnji odmor ili putovanje. Da li ljubimca možete voditi sa sobom ili ga morate (i kome?) poveriti na čuvanje dok ste Vi odsutni?
- Imati ljubimca znači i dodatno finansijsko opterećenje za Vaš kućni budžet. Koliko će to opterećenje biti zavisi naravno od vrste kućnog ljubimca za koga ste se odlučili. Tu su razni troškovi, počevši od nabavke, ishrane, vakcinacije, lečenja, pribora itd. Ljubimac u potpunosti zavisi od Vas!
- Da biste pružili pravilnu negu svom ljubimcu konsultujte se sa veterinarom, pronadjite nešto od odgovarajuće literature.
- Upamtite: Vi birate njega, a ne on Vas!
Obaveza je puno, ali zauzvrat dobijate mnogo. Koji će tas na ovoj vagi pretegnuti, zavisi od Vas. S naše strane želimo Vam da odaberete pravilno, shodno svojim mogućnostima i potrebama, a ukoliko niste sigurni u svoj izbor - pozovite nas. Mi smo tu da Vam pomognemo!